Ønsker du å forbedre din private økonomi er den beste metoden å se på muligheter for å redusere forbruket. Det er mange grep man kan ta som er med på å spare penger, uten at det betyr at man behøver å redusere levestandarden.
Få oversikt over forbruket ditt
Det første du bør gjøre, er å få oversikt over hva du bruker pengene din på. Dette er første skritt på veien til å finne steder der du kan kutte kostnader og dermed redusere forbruket. Det første du bør gjøre er å lage et budsjett over husstandens økonomi. Dette trenger slett ikke å være så vanskelig som det høres ut, det finnes flere utmerket og helt gratis maler for Excel, som enkelt lar deg sette opp et månedlig budsjett. Hvis du tar utgangspunkt i kontoutskriftene for de siste 3-4 måneder, vil du relativt raskt kunne se hva du har brukt penger på, og legge de rette tallene inn i budsjettet. Har du store utgifter som bare forfaller en eller to ganger i året, som for eksempel forsikring, så husk å få disse med i budsjettet også. Her kan du gjerne periodisere kostnaden utover hver måned og opprette en særskilt konto i banken, som du bruker til slike store utgifter. Sett opp et automatisk trekk fra lønnskontoen til denne kontoen hver måned, samme dag som du får lønn, så får du automatisk satt av tilstrekkelig med penger og disse store regningene blir ikke noe problem å håndtere.
I tillegg til budsjettet bør du også sette opp en oversikt over all gjeld i husstanden, som forbrukslån, boliglån, billån, studielån og så videre. Igjen kan det være lurt å gjøre dette i Excel, slik at du enkelt kan redigere i listen ved en senere anledning. Oversikten trenger ikke å være veldig detaljert, det holder med navn på långiver, saldo på lånet, størrelsen på det månedlige avdraget og hvilken dato i måneden avdraget forfaller på.
Kutt ut lommetyvene
Når du har lagt budsjettet og fått en oversikt over hva du bruker pengene dine på, vil du sannsynligvis ha en relativt stor «diverse» post. Det er helt normalt at man bruker mer penger enn man egentlig tror på småinnkjøp, det man populært kaller «lommetyver». Dette kan være en kopp kaffe før jobb, et ukeblad, eller en pølse mens man tanker bilen. Det viktigste formålet med budsjettet er å få synliggjort alle disse små beløpene, slik at man faktisk innser hvor mye penger som blir brukt på dette hver måned. Når først du vet hva du faktisk bruker på unødvendige småinnkjøp, er det også mye enklere å motivere seg selv til å legge om vanene slik at man dropper denne unødvendige pengebruken.
Spar penger på dagligvarer
Utgiftene til mat utgjør en betydelig andel av en typisk norsk husstands totale budsjett, og her er det ofte penger å spare. Vi Nordmenn er verdensmestere i å kaste mat, noe som selvsagt er penger rett i søpla. Det viser seg gjerne at med litt bedre planlegging så kan man enkelt spare mye penger, i tillegg til at man reduserer mengden mat som kastes og ikke minst gjør man det både enklere og raskere å tilberede sunne og næringsrike middager for hele familien.
Det kan være lurt å sette av litt tid en gang i uken, til å planlegge middagene for de kommende syv dagene og ut fra dette lage en detaljert handleliste. Tørrvarer og annen non-food kan du med fordel handle sjeldnere, men i store mengder, mens de fleste klarer seg utmerket med å bare handle ferskvarer en gang i uken. Prinsippet er egentlig ganske enkelt; Jo færre besøk du har på matbutikken, desto mindre er sjansen for at du lar deg friste og kjøper ting du ikke trenger.
Tenk deg godt om før du gjør et innkjøp
Det er enkelt å la seg friste til å kjøpe ting man egentlig ikke trenger. En ny bukse her og en ny mobiltelefon der, blir fort mye penger gjennom et helt år. En lur regel kan være å alltid utsette kjøp på ting du ikke trenger her og nå, i en uke eller to. Dette gir deg tid til å vurdere kjøpet og bestemme deg for om dette virkelig er noe du trenger, eller om du fint kan klare deg uten.